Reklama
final prenajom
Články  /  Zdravie  /  Zdravý životný štýl

Publikované: 25.04.2013

Ako naštartovať metabolizmus









Poruchy trávenia nie sú zriedkavosťou. Prejavujú sa nielen nepravidelným vyprázdňovaním, plynatosťou, ktorým hovoríme žalúdočné a črevné dyspepsie, ale aj zvýšenou únavou, nedostatkom životnej energie.

 

 „Príčina býva zvyčajne veľmi prozaická. Nadmerná konzumácia jedla, najmä mäsa a potravy bohatej na tuk a cukor,“ vysvetľuje nutričná terapeutka Blanka Sekerová. Po hodoch však neodporúča držať hladovku. „Nevedie k redukcii tukových zásob, ale práve naopak, spomaľuje metabolizmus a väčšinou po hladovke nasleduje druhý extrém - vlčí hlad. Aby sme obnovili správne tráviace procesy, je vhodné na niekoľko dní, prípadne týždňov, jedálny lístok radšej odľahčiť a obmedziť konzumáciu mäsa, vynechať sladkosti, tučné potraviny a úplne sa zriecť vyprážaných jedál a alkoholu,“ radí odborníčka. Vhodné je zaradiť potraviny, ktoré podporujú peristaltiku čriev, teda posúvanie tráveniny v tráviacom systéme. Treba sa sústrediť na ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny a piť denne niekoľko týždňov aspoň dva kyslé mliečne výrobky. „Probiotické baktérie pomáhajú obnoviť správne fungovanie prirodzenej črevnej mikroflóry a zamedzujú vzniku črevných plynov,“ radí Blanka Sekerová.

 

Potraviny a štíhla línia

Ak sa chcete zbaviť niekoľkých kilogramov, mali by ste uprednostňovať potraviny, ktoré majú vysokú sýtiacu schopnosť, ale zároveň nízku energetickú hodnotu. Patrí medzi ne najmä zelenina. V prípade, že vám v surovom stave nejde na chuť, upravte si ju s použitím menšieho množstva tuku. Dôležité sú bielkovinové potraviny s nízkym obsahom tuku. Doprajte si hydinové a králičie mäso, vajcia, najmä bielok, tvaroh, jogurty, nízkotučné syry. „Dá sa povedať, že ak ku každému jedlu pridáte aspoň 100 g zeleniny (ráno a dopoludnia sa môžete nahradiť ovocím), budete sýti i s polovičným množstvom príloh,“ dodáva Blanka Sekerová.  

 

Pečivo povolené

Mnohí sa snažia redukovať hmotnosť úplným vyradením všetkých príloh, chleba a aj pečiva. „Jedia viac mäsa, ktoré je zdrojom nasýtených mastných kyselín, purínových látok, cholesterolu. Dlhodobý charakter takéhoto jedálneho lístka môže viesť k vzniku ochorenia ciev alebo ku dne,“ upozorňuje odborníčka. Pečiva sa preto nemusíte celkom zriecť. Vyberajte si pufované chlebíčky alebo knäckebroty. Ich výhodou je veľký objem a pri celozrnných pšeničných chlebíčkoch i nízky glykemický index. Chutné sú napríklad v kombinácii so syrmi, s kvalitnou šunkou a so zeleninou. Knäckebrot navyše môžete obložiť všetkým, čo máte radi a získať tak okrem porcie zdravej vlákniny aj chutné a zdravé raňajky či desiatu.

 

Diéta a tekutiny

Okrem dodržiavania zásad vyváženého stravovania ľahko zabúdame, že tajomstvom úspechu je aj dostatočný príjem tekutín. Ten nám pomáha naštartovať metabolizmus, detoxikovať organizmus a v konečnom dôsledku chudnúť. Pokúste sa vypiť denne dva až tri litre tekutín, aby váš organizmus mohol lepšie zvládať diétne opatrenia. Zvýšený príjem cukru, ťažkých jedál, pitie alkoholu a málo pohybu majú tiež za následok veľké spaľovanie minerálov v tele. Najprirodzenejšie ich doplníte prírodnými minerálnymi vodami. Nie je však jedno, aké si vyberiete. Zvoľte tie, ktoré sa označujú ako stredne mineralizované, majú vyvážený pomer minerálov a málo sodíka. Takéto minerálky môžete piť bez obáv každý deň. Zabezpečia organizmu potrebnú hydratáciu a naštartujú zdravší životný štýl.

Do formy sa hravo dostanete aj pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu. Okrem toho, že pomôže dosiahnuť vytúženú postavu, zlepší aj psychickú pohodu. Stres zvládnete ľavou zadnou.

Viera Wintermannová

 

   Tlačiť